Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 17:10

Αγία Σοφία, Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Κορυδαλλός 14.07.20

 Σχέδιο ψηφίσματος

"Το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος προτείνεται από το "μαζί" στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. Περιμένουμε από όλες τις παρατάξεις να το στηρίξουν".

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Κορυδαλλού καταδικάζει έντονα το διάταγμα του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, σύμφωνα με το οποίο η Αγία Σοφία μετατρέπεται σε μουσουλμανικό τέμενος και τίθεται κάτω από τη δικαιοδοσία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων. Η απόφαση του ΣτΕ της Τουρκίας καταργεί το καθεστώς που ισχύει από το 1934, όταν ο Κεμάλ Αττατούρκ, στο πλαίσιο του κοσμικού χαρακτήρα του νεοϊδρυόμενου κράτους,  μετατρέπει το μνημείο από τζάμι σε μουσείο.

Η Αγία Σοφία είναι μνημείο ενταγμένο από το 1985 στον κατάλογο των προστατευόμενων μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO,  πνευματικό κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας, με μεγάλη ιστορική και πνευματική αξία για τον χριστιανισμό και τους Έλληνες.

Η απόφαση αλλοίωσης του χαρακτήρα του αποτελεί ευθεία πρόκληση, τόσο θεσμικά όσο και πολιτικά, είναι απαράδεκτη και δεν ταιριάζει σε χώρα που θέλει να σέβεται τις διεθνείς της υποχρεώσεις.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, έστω και τώρα, οφείλει να χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα, κινητοποιώντας τη διεθνή κοινότητα, για ν’ αναστρέψει την απαράδεκτη αυτή ενέργεια.

Για το

«μαζί» για τον Κορυδαλλό

Το Γραφείο Τύπου

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper