Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2020 03:59

Για την εξέγερση του Πολυτεχνείου

     Σαράντα επτά χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβρη του 1973, το ιστορικό γεγονός του ξεσηκωμού του ελληνικού  λαού για ελευθερία, ψωμί, δημοκρατία, δικαίωμα στη μόρφωση, εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη, διατηρεί την ιστορική του αξία και στέλνει το δικό του μήνυμα, επικαιροποιημένο και προσαρμοσμένο στο σήμερα.

       Το Πολυτεχνείο ήταν η πιο μαζική και αποφασιστική, μετωπική σύγκρουση της νεολαίας, των φοιτητών, του ελληνικού λαού με τις δυνάμεις της βίας και καταστολής του τυραννικού καθεστώτος.

       Ήταν μια δυναμική, πολιτική πράξη που ακύρωσε την ψευδεπίγραφη απόπειρα φιλελευθεροποίησης ενός καθεστώτος, που είχε βάψει τα χέρια του με αίμα και υπηρέτησε πιστά τα συμφέροντα των εντολέων του, αυτών που το είχε εγκαταστήσει στην εξουσία.

Είναι παρωχημένη η αντίληψη ότι το Πολυτεχνείο τελείωσε και ζούμε στιγμές δημοκρατίας.    

Σήμερα, παρά ποτέ, η ιστορική μνήμη μας επιβάλλει να συγκρίνουμε το παρελθόν με το παρόν και να βρούμε το νήμα που συνδέει εκείνη την πολιτική κληρονομιά με τις προκλήσεις που ζούμε.

Σήμερα, όπως και τότε, καταστέλλεται η πολιτική ζωή, οι ελευθερίες, τα δικαιώματα, μέσω της κυβερνητικής αυθαιρεσίας,  στο όνομα μιας  ψευδεπίγραφης δημοκρατίας.

        Ο αγώνας για ελευθερία, δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, πρόοδο, ειρήνη, ευημερία είναι χρέος  κάθε πολιτικής γενιάς. Ο αγώνας για βελτίωση των συνθηκών ζωής, είναι η ιστορία του ανθρώπου, είναι η προσπάθειά του, η αγωνία του, να οικοδομήσει έναν κόσμο πολιτισμένο.

     Τα γεγονότα βίας της Παρασκευής 13/11 σε βάρος ανθρώπων που παρεμποδίστηκαν να μπουν στο Πολυτεχνείο αλλά και παρόμοια, που είχαν λάβει χώρα άλλες εποχές, αμαυρώνουν την επέτειο του Πολυτεχνείου, προκαλούν φρίκη σε κάθε έναν από όσους βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή μιας μάχης ενάντια στους τυράννους της εποχής για να υπερασπιστούμε τις ατομικές ελευθερίες του κάθε Έλληνα πολίτη και να καταδικάσουμε την βία και την αυθαιρεσία.

Αυτές οι φασιστικές συμπεριφορές εκφράζουν την ιδεολογία και τις πρακτικές του καθεστώτος των συνταγματαρχών και ουδεμία σχέση έχουν με το φιλελεύθερο και δημοκρατικό πνεύμα των εξεγερμένων.

Το  Πολυτεχνείο ήταν η απάντηση στη βία και στη σήψη της εποχής.

Γεγονότα, όπως το Πολυτεχνείο, σημαδεύουν την ιστορία και είναι προκλητικό να προσπαθούν, οι νεοφασίστες, οι εγκληματίες και τα συνεταιράκια τους να ενοχοποιήσουν την αντίσταση της ελληνικής νεολαίας το 1973, να την διασυνδέσουν με την χρεοκοπία της Ελλάδας, τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες της μεταπολίτευσης.

Το Πολυτεχνείο παραμένει ζωντανό στη μνήμη και στη συνείδηση του λαού και θα αποτελεί πάντα στόχο των αντιδραστικών και των συνοδοιπόρων τους.

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper