Δευτέρα, 09 Μαϊος 2022 12:02

9η ΜΑΗ

Κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου γιορτάζουμε την ειρήνη και την ενότητα στην Ευρώπη, την Ημέρα της Ευρώπης, την «Ημέρα των λαών» ή εναλλακτικά την «Ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών».

 Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της ιστορικής «Διακήρυξης Σουμάν», με την οποία ο Ρομπέρ Σουμάν διατύπωσε την πρότασή του για μια νέα μορφή πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη, ικανή να κάνει αδιανόητο τον πόλεμο μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνών. Η πρόταση του Ρ. Σουμάν θεωρείται η απαρχή της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Ρωσία, ωστόσο, η 9η Μαΐου είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή, καθώς υπενθυμίζει σε όλους την παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας και το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στην Ευρώπη.  

 Η «Ημέρα της Νίκης» στη Ρωσία είναι αφιερωμένη στη μνήμη των 27 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας τον ναζισμό, γι΄ αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία.

Στην Ελλάδα είναι μια απλή και υποτιμημένη ημέρα, που συνήθως περνάει απαρατήρητη.

Στις μέρες μας, η Ρωσία μετέχει ξανά σε έναν μεγάλο πόλεμο στην Ευρώπη, αυτή τη φορά από την πλευρά του επιτιθέμενου. Η αγωνία όλου του κόσμου έγκειται στο αν η σταυροφορία κατά του ναζισμού επεκταθεί και μετατραπεί σε έναν απειλητικό πόλεμο για ολόκληρο τον πλανήτη.

Φέτος, 77 χρόνια μετά, η κατάσταση σε παγκόσμιο επίπεδο απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί ιδανική, η ανθρωπότητα ταλαιπωρείται ακόμα από τη μάστιγα των πολέμων και είναι ευκαιρία να βροντοφωνάξουμε και να απαιτήσουμε «Όχι στον παραλογισμό του πολέμου» .

 

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper