Για τους κρατούμενους σε καιρό πανδημίας

21-04-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Νίκος Κατσούλης και το «μαζί» για τον Κορυδαλλό στηρίζουμε την ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εκπαιδευτικών που διδάσκουν στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών σχετικά με τις υγειονομικές συνθήκες στα καταστήματα κράτησης και την υγεία των κρατουμένων.

Ζητούν την αποσυμφόρηση των φυλακών, ενώ γίνεται αναφορά στον θάνατο κρατουμένης στις φυλακές Θήβας, με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού.

 Συλλογικότητες και φορείς όπως η Ένωση Ποινικολόγων έχουν καταθέσει σχέδιο για την αποσυμφόρηση επισημαίνοντας τους κινδύνους. Είναι κοινή η ανησυχία που διατυπώνεται ότι οι φυλακές αποτελούν υγειονομικές βόμβες.

Ανοιχτή επιστολή σχετικά με το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού, την μεγαλύτερη φυλακή της χώρας, έχει απευθύνει δύο και πλέον εβδομάδες ο Επικεφαλής του «μαζί» Νίκος Κατσούλης στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας.

Στο κείμενο που συνυπογράφει με την  Πρώην Γενική Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Γιαννακάκη,  μεταξύ άλλων επισημαίνει:

«….Το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κορυδαλλού αντιμετώπιζε, ήδη, ζητήματα υπερπληθυσμού και ελλιπών δομών νοσηλείας, ελλείψεις οι οποίες, σε κατάσταση πανδημίας, δύνανται να αποβούν μοιραίες. Πέρα από τη διασφάλιση της υγείας και της ζωής των κρατουμένων, η οποία είναι συστατικό στοιχείο ενός Κράτους Δικαίου και αυτονόητο περιεχόμενο του Σωφρονισμού από τον Διαφωτισμό και μετά, σημειώνουμε ότι οι εργαζόμενοι στις φυλακές ζουν και έξω από αυτές και μπορούν να μολυνθούν και να μεταφέρουν τον ιό στην κοινωνία, με αυτονόητες συνέπειες.

Παράλληλα, δεν υπάρχει μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, οι οποίες είναι και η πλειονότητα των κρατουμένων.

Σε δήλωση της Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων και της απαξιωτικής συμπεριφοράς, αρμόδιας για την κατάσταση στις φυλακές (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για τα περιοριστικά μέτρα και εκφράζονται ανησυχίες για την πρόληψη και τη συμβατότητα των μέτρων, καθώς τυχόν περιορισμοί πρέπει να είναι νόμιμοι, αναγκαίοι, ανάλογοι, προσωρινοί και συμβατοί με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Σας καλούμε να ενισχύσετε το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό και να εξετάσετε εναλλακτικούς τρόπους κράτησης όσο διαρκεί η πανδημία, όπου ο Νόμος το επιτρέπει.

Η στέρηση επικοινωνίας με τους οικείους τους, με την παράλληλη επιβολή σωρευτικών περιοριστικών μέτρων (συχνά κατά παράβαση του Σ.Κ) επιβαρύνει την ήδη πληγείσα ψυχολογία των εγκλείστων με συνέπειες που προμηνύονται αρνητικές και για τον σωφρονισμό τους και για την ευρύτερη κοινωνία.»

 

Γραφείο Τύπου

 

«μαζί» για τον Κορυδαλλό

 

© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper