Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 09:11

Το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα και η ασφάλεια των σχολείων στον Κορυδαλλό

Λάζαρος Αλεξανδρίδης, Βιολόγος, Διευθυντής 8ου Γυμνασίου Κορυδαλλού

Δυο  από τα σοβαρότερα προβλήματα που θα κληθεί να λύσει η νέα δημοτική αρχή, που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου στον Κορυδαλλό, είναι πρώτον το κτιριακό πρόβλημα των σχολείων και δεύτερον η ασφάλεια τους, σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη πυρκαγιά και έναν ενδεχόμενο σεισμό.

Όσον αφορά το κτιριακό πρόβλημα δυστυχώς υπάρχουν, ακόμα και σήμερα, σχολεία στον Κορυδαλλό που στεγάζονται σε παλιά ενοικιαζόμενα κτίρια, που δεν πληρούν τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου διδακτηρίου, όπως το 3ο Γυμνάσιο, 8ο Γυμνάσιο  και το 18ο Δημοτικό. Επίσης υπάρχουν σχολεία που λειτουργούν ακόμα σε κοντέινερ όπως το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, ή κάποιες αίθουσες τους λειτουργούν σε κοντέινερ, όπως το 4ο και 5ο Γυμνάσιο.

Επίσης, το 9ο  Δημοτικό Σχολείο στο Σχιστό Κορυδαλλού αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του μαθητικού πληθυσμού και επιβάλλεται η ανέγερση νέων διδακτηρίων τόσο για τα παιδιά του Δημοτικού όσο και για τα παιδιά του Γυμνασίου. Απαραίτητη κρίνεται  η μεταφορά ενός Λυκείου στην περιοχή για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών, που αναγκάζονται να διασχίζουν πολύ μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στα Λύκεια, που είναι όλα συγκεντρωμένα στην περιοχή των φυλακών.

Σημαντικό πρόβλημα των τελευταίων χρόνων είναι η ελλιπής και μη έγκαιρη συντήρηση και επισκευή των σχολείων.

Άλλο πολύ σοβαρό πρόβλημα είναι η ασφάλεια των σχολείων από πυρκαγιά και σεισμό.

Τα περισσότερα σχολεία δεν έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Επιπλέον δεν έχει γίνει τίποτα από αυτά που προβλέπει ο ΟΑΣΠ για την ασφάλεια των μαθητών σε περίπτωση σεισμού όπως π.χ. να μπουν μεμβράνες στα τζάμια , να στερεωθούν όλες οι ντουλάπες στους τοίχους, να μπουν προστατευτικά πλέγματα στα φωτιστικά οροφής, να μπουν κουπαστές στις σκάλες. Δεδομένου ότι τα σχολικά κτίρια ανήκουν πλέον στους Δήμους, η ευθύνη για να γίνουν όλα αυτά είναι δική τους .

Ποιος ευθύνεται λοιπόν  για όλα όσα δεν έχουν γίνει για την επίλυση των κτιριακών προβλημάτων; Ποιος ευθύνεται για την μη έγκαιρη και πλήρη συντήρηση των σχολείων;

Ποιος ευθύνεται για την αδιαφάνεια στην διαχείριση των κονδυλίων για την επισκευή και συντήρηση των σχολείων;

Ποιος ευθύνεται για την μη ύπαρξη πιστοποιητικών πυρασφάλειας και τη λήψη μέτρων αντισεισμικής προστασίας ;

Ποιος διοικεί το Δήμο μας τα τελευταία 13 χρόνια;

Το «ΜΑΖΙ, για τον Κορυδαλλό που μας αξίζει» θα μεριμνήσει για την ολοκλήρωση του Ειδικού Σχολείου. Θα  διεκδικήσει την κατασκευή ενός Δημοτικού και ενός Γυμνασίου στην περιοχή του Σχιστού, αλλά και την κατασκευή του διδακτηρίου Δευτεροβάθμιας στην Σταματοπούλου, που εδώ και 10 χρόνια είναι ακόμα στις μακέτες.  Θα μεριμνήσει επίσης για τη μεταφορά ενός Λυκείου στην περιοχή, για να μην αναγκάζονται οι  μαθητές του Σχιστού και του Άνω Κορυδαλλού να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις. Θα φροντίσει για την έγκαιρη έκδοση του πιστοποιητικού πυρασφάλειας και τη συμμόρφωση στις προτάσεις του ΟΑΣΠ για την αντισεισμική προστασία. Όλες δε, οι δαπάνες επισκευής και συντήρησης των σχολείων θα είναι διαφανείς και αναρτήσιμες στο διαδίκτυο.

Η παιδεία πρέπει να είναι  προτεραιότητα για όλους.

Δυστυχώς για κάποιους προτεραιότητα είναι τα έργα βιτρίνας και όχι η παιδεία.
© 2019 Μαζί για τον Κορυδαλλό. Template by JoomShaper