Το πρόγραμμα «Μαζί» για την παιδεία
Υποδομές – συντήρηση (Προτεραιότητα)
- Αναγκαία η άμεση ολοκλήρωση του ειδικού σχολείου το οποίο έχει καθυστερήσει χρόνια.
- Άμεση αποκατάσταση των τραγικών υποδομών του 3ο , 4ου, 5ου και 8ου Γυμνάσιου ενώ υπάρχουν σχετικές προβλέψεις, εκτάσεις και μελέτες.
- Κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων (Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας στο Σχιστό και στο κέντρο του Κορυδαλλού).
- Δύο Νηπιαγωγεία μεταξύ Λαμπράκη – Ταξιαρχών – Πλατείας Μέμου. Εξεύρεση χώρου για την μεταφορά του 23ου Νηπιαγωγείου που στεγάζεται σε διαμέρισμα.
- Άμεσος Προσεισμικός έλεγχος στα σχολικά κτήρια και εργασίες για τη συμμόρφωση με τις προδιαγραφές του ΟΑΣΠ.
- Επείγουσα πιστοποίηση για την πυρασφάλεια σε όλα τα σχολικά κτήρια και ενέργειες συμμόρφωσης με τις επιταγές του νόμου.
- Εντατικός έλεγχος, έγκαιρος προγραμματισμός επισκευής και συντήρησης των σχολείων και με διαφάνεια στις δαπάνες.
- Ανάγκη δημιουργίας εξειδικευμένου τμήματος τεχνικής υποστήριξης σχολικών μονάδων για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων συντήρησης των σχολικών κτηρίων.
- Εγκατάσταση αλεξικέραυνων νέας τεχνολογίας.
Άμεσες κατασκευαστικές παρεμβάσεις σε όλα τα σχολικά κτίρια για να είναι φιλικά προς ΑΜΕΑ
Προγράμματα
- Στενή και ουσιαστική συνεργασία με τους φορείς παιδείας του Δήμου (συλλόγους και ενώσεις εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών). Λειτουργική επικοινωνία Τμήματος Παιδείας με τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων με στόχο τον συντονισμό και τη συνεργασία σχολικών συγκροτημάτων. Κοινές δράσεις, εκδηλώσεις, ενίσχυση καινοτόμων δράσεων των σχολείων
- Αναδιάρθρωση της Δημοτικής βιβλιοθήκης και στενή σύνδεσή της με τα σχολεία – Εμπλουτισμός της βιβλιοθήκης με εκπαιδευτικά υλικά (όπως παιδαγωγικές βαλίτσες) που θα μπορούν να δανείζονται τα σχολεία – Εκδηλώσεις με στόχο την ενίσχυση της ανάγνωσης – Σκυταλοδρομία ανάγνωσης μεταξύ των σχολείων με κεντρική εκδήλωση οργανωμένη από τη βιβλιοθήκη.
Εμπλουτισμός της δημοτικής βιβλιοθήκης με προγράμματα ψηφιακού εγγραμματισμού διαφόρων τύπων, διασύνδεσή της με αντίστοιχες περιπτώσεις (βλ. βιβλιοθήκη Βέροιας) και υλοποίηση δωρεάν εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τα σχολεία του δήμου μας , όλων των βαθμίδων.
- Ανοιχτά σχολεία: Ένας χώρος δημιουργίας για όλους με δράσεις πολιτισμού, εκπαίδευσης, τεχνολογίας, άθλησης. Χρήση των σχολικών κτηρίων τις απογευματινές ώρες και τα σαββατοκύριακα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας με συντονισμένο και ασφαλή τρόπο (φύλαξη, καθαριότητα, αστική ευθύνη, κάλυψη λειτουργικών εξόδων και ζημιών κ.λπ.). Οι δράσεις που θα προσφέρονται στα Ανοιχτά Σχολεία προτείνονται από τους φορείς της κοινωνίας πολιτών ή από ιδιώτες, επιλέγονται κατόπιν αξιολόγησης και συνδιοργανώνονται από τον φορέα υλοποίησης και τον δήμο.
- Ανοιχτά προαύλια: Σε μία πόλη, όπως ο Κορυδαλλός, που στον αστικό του σχεδιασμό δεν έχουν συμπεριληφθεί ανοιχτοί δημόσιοι χώροι, το ασφαλές σχολικό περιβάλλον αξιοποιείται και γίνεται χώρος ελεύθερου ή οργανωμένου παιχνιδιού και κέντρο συνάντησης των κατοίκων της γειτονιάς.
- Διασύνδεση των χώρων των παιδικών σταθμών με τα ΚΑΠΗ (οργανωμένες δράσεις στις οποίες οι ηλικιωμένοι θα περνούν δημιουργικό χρόνο με τα μικρά παιδιά διαβάζοντας παραμύθια, κάνοντας από κοινού κατασκευές…)
- Καθιέρωση θεσμού «αειφόρων σχολείων» (eco-schools) Α/βάθμιας & Β/βάθμιας εκπαίδευσης, σε εθελοντική βάση, για την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης στους μαθητές. Συνολικός προσανατολισμός όλης της σχολικής κοινότητας προς την αειφορία.
- Ενίσχυση της λειτουργίας του Κοινωνικού Φροντιστηρίου και ανάπτυξη πλατφόρμας λειτουργίας κοινωνικού e-φροντιστηρίου για μαθητές με κινητικά προβλήματα.
- Στήριξη των προγραμμάτων ανακύκλωσης σε κάθε σχολείο.
- Αναμόρφωση, ενίσχυση και έγκαιρο προγραμματισμό, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, του σχολικού φεστιβάλ και των πολιτιστικών δράσεων με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.
- Προγράμματα άθλησης για τους μαθητές και βελτίωση – αξιοποίηση των σχολικών αθλητικών χώρων. Ενίσχυση αθλητικού εξοπλισμού σε κάθε σχολείο.
- Άμεση και έγκαιρη συνεργασία των κοινωνικών υπηρεσιών με τα σχολεία για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής (διακοπή σχολικής φοίτησης).
- Δημιουργία «Λαϊκού Πανεπιστημίου» σε συνεργασία µε ακαδημαϊκά ιδρύματα και φορείς εκπαίδευσης της πόλης, µε δράσεις άτυπης και µη τυπικής μάθησης (π.χ. σεμινάρια, διαλέξεις, συζητήσεις κ.α.).
- Σχολικοί φύλακες, τροχονόμοι, συντηρητές και βοηθητικό προσωπικό για τα σχολεία.
- Ουσιαστική λειτουργία της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Διαφανής λειτουργία των Σχολικών Επιτροπών και σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που τις διέπει.
- Στα πλαίσια των αντισταθμιστικών μέτρων για τις φυλακές, διεκδίκηση αξιοποίησης των κενών δομών των φυλακών με μεταφορά τμημάτων ή σχολών του Πανεπιστημίου Πειραιά ή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
- Συνεργασία με φορείς που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις για λειτουργία δομής, υπό την αιγίδα του δήμου, η οποία θα έχει στόχο:
- Την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ομάδων (μαθητές, γονείς).
- Τη συνεργασία με τις σχολικές μονάδες για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων (π.χ. θεματική εβδομάδα) και τη διάχυση καλών πρακτικών σε θέματα πρόληψης.
- Τη στήριξη και αντιμετώπιση των προβλημάτων εξάρτησης κάθε είδους.
- Την εκπαίδευση εκπαιδευτικών αλλά και μαθητών στη διαχείριση κρίσεων και τη διαμεσολάβηση, κυρίως σε θέματα bullying.